Uppvärmd pool
Uppvärmd pool

En av de stora anledningarna till varför allt fler idag väljer att unna sig en pool hemma i trädgården är för att möjligheten till en uppvärmd pool är så lättillgänglig. Det finns få pooler som installeras utan en värmekälla, men vilken källa man använder påverkar uppvärmningskostnaderna markant.

En pool som är väldigt dyr att värma till behagliga temperaturer drar man sig för att värma upp och därmed förlorar den dyrköpta poolen stor del av sitt värde. Varför ha en pool om man inte kan använda den när andan faller på?

Generellt är de dyraste pooluppvärmningsalternativen de som kostar minst i längden och de som är billiga att installera är dyra i drift.

Solvärme

En poolsolfångare ger gratis uppvärmning av poolen när solen skiner – då är energin gratis och hur suverän som helst. Ju högre utomhustemperaturen är, desto effektivare är poolsolvärmaren. Nackdelen är förstås uppenbar – när det är kallt och mulet gör solenergin föga för uppvärmningen av poolen.

Elvärme

Detta är en mycket vanlig lösning, men också den som i längden är absolut dyrast. Om elräkningarna gör att man slutar bada för att det blir för dyrt är det hög tid att hitta en annan lösning.

Värmepump

Värmepumpar är inte bara suveräna uppvärmningslösningar för inomhusluften, de funkar strålande också för uppvärmning av en pool. Poolvärmepumpar är specialanpassade för detta jobb – de är dessutom små och enkla att installera. En bra poolvärmepump kan generera sex gånger så mycket värme som den elenergi den drar. Det är bra utdelning.

Kombinera

Genom att kombinera en bra poolvärmepump med poolsolvärme är den mest ekonomiska lösningen på sikt, men kostar förstås en hel del att installera.

Pooltäckning

För att inte spilla poolvärmen i onödan är det viktigt med en bra pooltäckning. Ett pooltak skyddar också mot smuts.

Kontakta oss på Ludwigs Pool & Badrum Bygg AB så kan vi diskutera fram en lämplig lösning som passar både dina behov och din budget.