ROT-avdraget
Så funkar ROT-avdraget

Vad är ROT?

ROT är ett skatteavdrag som utdelas när privatpersoner vill renovera, bygga om eller bygga till i sina privata fastigheter. Akronymen ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad och programmet har funnits sedan tidigt 1990-tal.

Vad gäller avdraget?

ROT-avdraget gäller endast för arbetskostnaderna associerade med ett specifikt byggprojekt och halva kostnaden får man stå för själv. Det finns också ett tak för hur mycket man kan få i ROT-avdrag – till att börja med kan man inte få skattereduktion för mer än man betalat in i skatt gällande år, därefter ligger taket på 50 000 kronor per person. Är man två personer på en fastighet och delar på projektets kostnader så kan man alltså i teorin få upp till 100 000 kronor i ROT-avdrag per år och fastighet.

Kostnader för material får man inget skatteavdrag för.

ROT-avdrag för poolbygge

ROT-avdraget gäller inte för alla hembyggprojekt och just poolbygge är lite av ett specialfall. Den som vill bygga eller renovera en utomhuspool får tyvärr inget ROT-avdrag, inte ens om man bygger in poolen i en redan existerande altan. 

Vill man å andra sidan reparera, bygga till eller bygga om en redan existerande inomhuspool så ger detta rätt till ROT-avdrag.

Vi sköter det byråkratiska

Om ditt poolprojekt ger tillgång till ROT-avdrag så är det vi på Ludwigs Pool & Badrum Bygg AB som sköter ansökan till Skatteverket och avdraget görs direkt av oss för att du ska slippa utlägg. 

ROT-avdraget ges på nytt varje år så är man strategiskt lagd så sprider man ut sina planerade renoveringsprojekt över loppet av några år – ett år fixar man badrummet och ett annat renoverar man sin inomhuspool.

Vi på Ludwigs Pool & Badrum Bygg AB svarar gärna på dina frågor – hör av dig till oss idag!